lördag 28 maj 2011

Skog är medicin mot stress






Läste just en artikel i tidningen Norran om skogens läkande effekt mot stress.

"Doften från träden, bäckens stilla porlande och solskenet som silar ner genom lövverket får oss att bli lugna. Japanska forskare har kunnat visa att halten av stresshormonet kortisol minskar på den som går i skogen. Blodtryck och puls sjunker också, samtidigt som immunförsvaret stärks".

Forskning visar att effekten av att vistas i skogen blir att man känner sig gladare, mera avspänd och harmonisk, lugnare och mera klartänkt efter att man varit i skogen. 


Ni kan läsa artikeln här: Skog är medicin mot stress

Undrar just vad som gäller vintertid? En skotertur i skogen jämfört med en tur i skidspåret eller en promenad längs en skogsväg, Vad är mest avkopplande? Jag tror det är högst individuellt. Man måste nog hitta sitt eget sätt och sitt eget ställe där man känner att man mår bra. I sommar kommer jag i alla fall att praktisera stresshantering genom att dagligen vistas i naturen. Jag längtar till skogens grönska och fåglarnas kvitter, Dessvärre finns det även möss och sork i skogen och det sägs att det är sorkår i år....

Eftersom det finns ett flertal forskningsrapporter som visar på skogens läkande effekt på stress så hoppas jag att våra politiker förstår vikten av att bevara natur och skogsområden i och nära stadsmiljöer. I dag pratar man mycket om förtätning och att trycka in många människor på liten yta. Jag tycker att man ska sätta en prislapp på skogens rekreationsvärden så att man lättare ska kunna jämföra dem med de kostnader samhället har för sjukskrivningar på grund av långvariga stress- och sjukdomstillstånd. 

1 kommentar:

  1. Ja, det är så sant! Man tar ofta naturen för given...

    Agneta

    SvaraRadera